fbpx
Terug naar overzicht

Een gezond kantoor? Zo doe je dat!

|
19 november 2020
|

Anno 2020 is het werken in een kantoorruimte niet meer zo vanzelfsprekend. Veel mensen werken verplicht thuis vanwege het Coronavirus en dat is ontzettend balen! Gelukkig lijkt het er op dat een oplossing steeds dichterbij komt en dat er dus weer veel meer mensen naar kantoor zullen gaan komen. Voordat de werkplekken weer volstromen, is het verstandig om een kijkje te nemen naar hoe gezond jouw kantoor eigenlijk is! Een gezonde werkomgeving is belangrijk om de gezondheid van jouw werknemers te waarborgen. En gezonde werknemers zorgen op hun beurt weer voor een goede productiviteit. Een gezonde werkomgeving kan er zelfs voor zorgen dat werknemers actiever gezonder gaan leven. Laten we daarom eens een kijkje nemen naar aanpassingen die jullie op kantoor kunnen maken om er een gezonde, gezellige werkplek van te maken!

De key elements voor een gezond kantoor

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe een gezonde werkomgeving gecreeërd kan worden. Door zulke onderzoeken werd er ontdekt dat er een paar “key elements” zijn als we het over een gezond kantoor hebben:

  • Natuurlijke ruimte
  • Lichamelijke beweging
  • Juiste verlichting
  • Mentale balans
  • Gezonde voeding

Het is belangrijk om deze zaken op orde te hebben op kantoor om de productiviteit hoog te houden en alle collega’s gezond te houden.

natuurlijke werkplek

Hoe maak je een ruimte natuurlijk?

De manier waarop een kantoor is ingericht is essentieel. Zo kunnen bijvoorbeeld planten veel bijdragen aan de inrichting van je kantoor. Planten geven werknemers vaak een gelukkig gevoel en zorgen voor een stijging van maar liefst 15% in de productiviteit. Door de huiselijke sfeer voelen werknemers zich meer ontspannen en op hun gemak. De omgeving van een kantoorruimte kun je ook inspirerend en uitdagend maken. Posters met daarop inspirerende woorden of foto’s van toffe uitjes die jullie als team hebben gedaan maken de kantoorruimte menselijk en motiveren medewerkers om zich in te zetten voor het team, het bedrijf en zijn klanten.

Even bewegen!

Lichamelijke beweging uitlokken bij jouw werknemers is ontzettend belangrijk. Van 9 tot 5 op je bureaustoel zitten en naar een computerscherm turen is funest voor de concentratie en motivatie! Maak plek op jouw kantoor voor beweging door bijvoorbeeld een tafeltennistafel of voetbaltafel in een ruimte te plaatsen. Maak ook ruimte in de agenda voor beweging. Door tijdens de pauze een blokje om te lopen kunnen medewerkers even afschakelen en na de lunch met frisse zin weer aan het tweede deel van de dag beginnen. Kleine bewegingen helpen ook al enorm! Gebruik maken van sta- en zitwerkplekken wordt steeds normaler op kantoor. Deze werkplekken maken het makkelijk om snel en gemakkelijk af te wisselen in hoogte van bureau. Zo kunnen medewerkers zowel zittend als staand aan de slag! Buiten de lichamelijke ongemakken die je voorkomt draagt het ook nog eens bij aan de productiviteit van je werknemers. Zo kan het zelfs zorgen voor ongeveer 46 procent meer productiviteit dan mensen die alleen maar zitten. Tot slot raden wij aan om gebruik te maken van een gedeelde sportpas. Begin een uurtje eerder op kantoor of sluit een uurtje later af en neem gedurende de dag de tijd om naar de meest dichtstbijzijnde sportschool te gaan! Web Wings medewerkers maken hier sinds ook gretig gebruik van!

Gerelateerd nieuws:  Meer inspiratie voor jouw social media posts!

ping pong op werk

De juiste verlichting

Verlichting is op veel kantoren een dingetje. Circadiaanse verlichting zou de ideale oplossing moeten zijn maar is in veel instanties niet haalbaar. Wat wel kan helpen is het instellen van een programma op de computer die de verlichting behorende bij een circadiaans cyclus nabootst. Verder is natuurlijk daglicht uiteraard het beste! Een kantoorruimte met veel ramen zorgt voor productiviteit en gelukkige medewerkers!

Mentaal in balans?

Hoe blijf je mentaal in balans? Dat is voor iedereen anders. Eerder beginnen en eerder afsluiten? Langere werkdagen met een grotere pauze in het midden? Tijd om tot rust te komen? Muziek aan? Muziek uit? Iedereen heeft zo zijn eigen behoeftes op dit gebied. De perfecte afstemming tussen collega’s is daarom niet vaak ook niet te maken. Wat voor ons het beste werkt is open communicatie over deze zaken en flexibiliteit. Geen verplichte pauzetijden, geen snoeiharde radio in een hoekje en veel tijd en ruimte om elkaar te leren kennen. En natuurlijk onze ochtend meditaties. Tijd om allemaal met de neuzen dezelfde kant op te gaan staan en er samen voor te gaan!

Gezonde maaltijden

Het eten van goede, gezonde voeding wordt door veel mensen nogal onderschat. Voldoende drinken en gezond lunchen zijn twee zaken waar een bedrijf gemakkelijk een bijdrage aan kan leveren. Zo hebben wij op ieder bureau een karaf vers water staan en verzorgen wij de lunches voor de collega’s Iedere week wordt er inkopen gedaan waarbij brood en beleg wordt gekocht. Zo weten wij zeker dat iedereen in ieder geval de mogelijkheid om een gezonde maaltijd te nuttigen!

ergonomische stoelen gezond kantoor

Ergonomie

Een extra dingetje waar wij op letten is hoe ergonomisch ons kantoor is. Je las al eerder dat staand werken een stuk beter is dan zittend werken. Maar als medewerkers graag zittend werken, dan kan hier ook nog veel winst behaald worden! De zithouding moet namelijk goed zijn als je zit te werken. Door de werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten gaat de productiviteit omhoog en vermindert het ziekteverzuim. Belangrijk is om te zorgen voor een goed bureau en bureaustoel. Het bureau moet even hoog zijn als de armleuning van de bureaustoel. De armleuningen van de bureaustoel moeten zo zitten dat de armen in een hoek van 90 graden kunnen werken terwijl je rechtop zit. Ergonomie is meer dan alleen de inrichting en instellingen van je werkplek. Ook belangrijk is de verlichting in het kantoor en de temperatuur. Er moet niet te veel licht zijn maar wel genoeg dat je nog duidelijk kunt lezen. Ook de temperatuur moet niet te warm zijn, zonder dat medewerkers zich dik hoeven aan te kleden.

Zijn deze 6 dingen op jouw kantoor op orde? Gefeliciteerd! Jullie kantooromgeving is hartstikke gezond (en waarschijnlijk ook gezellig!) Zie je iets staan waar je nog nooit over na hebt gedacht? Ook proficiat! Jij weet waar je nog aan zou kunnen werken op kantoor. Wij hopen dat onze tips helpen bij het creëren van een gezond, gelukkig en gezellige werkomgeving!

Redactie

Recent nieuws

27 januari 2023

Tiktok marketing

18 januari 2023

Kledingtips voor zakelijke (portret)foto's

21 oktober 2022

10 nieuwste trends in Google

30 september 2022

Remarketing vs. retargeting: wat is het verschil?

16 september 2022

Influencer marketing trends