De wereld van nep nieuws

Iedereen herkent het wel. Je bent aan het scrollen op Facebook en ineens zie je een opvallende titel bij een nieuwsbericht staan. Nieuwsgierig dat je bent geworden, klik je erop. Vervolgens kom je op een amateuristische website terecht en besef je dat het waarschijnlijk fake news is. Maar hoe herken je nep nieuws nu eigenlijk? En wat zijn de gevaren van fake news? In deze blog vertellen we je meer over de wereld van nep nieuws!
Nep nieuws en social media
Fake news bestaat al eeuwen, maar door de komst van social media is de impact van nep nieuws op de wereld alleen nog maar groter geworden. Daarnaast is het door social media eenvoudiger om nep nieuws te verspreiden. Met slechts enkele klikken op de knop kan een bericht online gaan en wordt het gelezen door miljoenen mensen. Vandaag de dag leidt nep nieuws zelfs tot schietpartijen en oorlogen. Een bekend voorbeeld hiervan is in 2016 gebeurd, toen werd er geschoten in een restaurant in de Verenigde Staten. De aanleiding voor deze schietpartij was gebaseerd op nep nieuws. Ook zijn er veel onwaarheden verspreidt rondom het neerstorten van vliegtuig MH17, waardoor veel mensen de verkeerde hebben beschuldigd. Het probleem van nep nieuws is dat het lastig te herkennen is. Mensen zijn geneigd om zonder meer te geloven wat ze lezen, terwijl dit niet altijd de waarheid is. Hierdoor ontstaan misverstanden.
De gevaren van nep nieuws zijn uitgelegd. Nu is het van belang om te weten hoe nep nieuws kan worden herkend. Maar hoe doe je dat? Hieronder worden enkele tips gegeven, zodat jij voortaan nep nieuws meteen kan herkennen!
Controleer de bron
Een belangrijke stap om vast te stellen of het om nep nieuws gaat is het controleren van de bron. Staan er abnormale letters of cijfers in de URL? Is de organisatie onvindbaar op Google of LinkedIn? Zo niet? Dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Betrouwbare bronnen zijn altijd te herleiden! Kijk ook zeker op de website in de disclaimer of op de ‘over ons’ pagina. Hier zou ook voldoende informatie over de persoon of het bedrijf moeten staan.
Techniek in het bericht
Als je vast wilt stellen of je te maken hebt met nep nieuws, kun je ook kijken naar de techniek die is gebruikt in het bericht. Let er bijvoorbeeld op hoe er wordt ingespeeld op emoties en of er zaken worden weggelaten. In nep berichten wordt vaak gemanipuleerd, verdedigd en gepolariseerd. Ook kun je kijken naar de spelling en schrijfstijl van het bericht. Als er veel hoofdletters en uitroeptekens worden gebruikt, bestaat er een grotere kans dat het bericht van een onbetrouwbare afzender komt.
Wat is de intentie van de afzender?
Bekijk wat de reden is waarom het artikel is geschreven. Is het een nieuwsartikel waar meerdere feiten in staan die je kunt verifiëren? Of zitten er bijvoorbeeld politieke of financiële belangen achter het bericht? Bij een nieuwsbericht kan het ook gaan om een satire. De Speld is hier een bekend voorbeeld van. Dit zijn nieuwsberichten waar soms een kern van waarheid in zit, maar wat volledig uit zijn verband wordt getrokken. De intentie van deze satirische berichten is niet om geloofwaardig te zijn.
Kijk naar de foto’s
Met de komst van Photoshop en andere grafische programma’s is het eenvoudig om foto’s te bewerken. Dit betekent dat het voor mensen met kwaad in de zin ook gemakkelijker is om foto’s te manipuleren. Let dus altijd goed op de foto’s en probeer de echtheid van de foto te verifiëren. Dit kan onder andere gedaan worden door Reverse Image Search van Google. Hiermee kun je een URL of afbeelding gebruiken om de bijbehorende artikelen te zoeken. Zo kun je zien of een foto uniek is, of bij meerdere fake news websites wordt gebruikt.
Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je nep nieuws kunt herkennen. De volgende keer dat je aan het scrollen bent op je Facebook tijdlijn, weet je dus welke berichten je kunt overslaan.
